Bewegen in de buitenruimte, juist ook met een handicap!

De inclusieve speeltuin in Franeker

In Franeker is afgelopen voorjaar een bijzondere speel- en ontmoetingsplek geopend: de inclusieve speeltuin. Aan de Engelhardstraat, aan de oostkant van Franeker, is Mienskipsplak Fûgelflecht ontstaan. Een plek waar kinderen met en zonder handicap met elkaar kunnen spelen. Richard Groeneveld van Buurtvereniging Arkens en één van de initiatiefnemers van deze plek, vertelt er enthousiast over. Wat meteen opvalt, is de grote speelboot, die zo is aangepast dat deze rolstoeltoegankelijk is gemaakt. Bredere plateaus, een statische oprijplank, een geschikte ondergrond voor de wielen van een rolstoel en alle speelpanelen en -elementen zijn op hoogte gebracht.


Verder zijn er naast de klassiekers zoals de kabelbaan, schommels en wip er ook een rolstoelvriendelijke springmat, een rolstoelwip, een rolstoelcarrousel en een picknicktafel die geschikt is voor rolstoelen en tal van speelprikkels langs het looppad. Ook zijn er op het terrein een pumptrack, jeu-de-boulesbaan en verschillende sporttoestellen te vinden. Klaar zijn ze nooit bij buurtvereniging Arkens. Er wordt momenteel nagedacht over het plaatsen van een schaaktafel, niet een kleintje, maar één op hoogte, waar je ook met je rolstoel onder kunt.

Er is genoeg te doen dus. Maar het zorgen voor brede bekendheid is een blijvend aandachtspunt. In de omgeving van Franeker weten de inwoners de speeltuin goed te vinden. Maar het zou in een veel grotere regio aandacht moeten krijgen, want mensen met een handicap wonen niet allemaal in de omgeving van Franeker.


Een helpende hand voor andere initiatieven

Dat het project veel tijd, geld en moeite zou gaan kosten, daar werd aan de voorkant al rekening mee gehouden. Maar dat het zóveel tijd, geld en moeite kostte, dat had niemand kunnen voorzien. Het is een kwestie geweest van een heel lange adem.

Maar het is zeker niet de bedoeling van Richard om anderen te ontmoedigen: ‘Mocht er ergens in het land een soortgelijk idee zijn, laat ze dan vooral contact met ons opnemen. Alle knelpunten om een inclusieve speeltuin te realiseren, hebben we hier in Franeker wel voorbij zien komen. Dus mogelijk kunnen we anderen met onze ervaringen verder helpen. Zelf zouden we daar bij de start veel aan hebben gehad. Dat je je kunt optrekken aan de ervaringen van een ander, kan zoveel helpen.’

Wat verder erg geholpen heeft, is het vinden van de juiste leverancier van de toestellen en de materialen. In ‘Bakker Speeltoestellen’ uit het Friese Wier vonden zij een geschikte partner. Sander Valkema van deze firma vertelt dat zij voor de inclusieve speeltuin materialen hebben geleverd buiten hun gebruikelijke assortiment om. ‘Er is veel tijd gaan zitten in het ontwikkelen van rolstoeltoegankelijke toestellen. Ga maar eens een piratenboot zo aanpassen dat je er met een rolstoel makkelijk en veilig in kunt. Maar het is gelukt: de rolstoeltoegankelijke speelboot is een feit!’

Richard en Sander benadrukken in hun verhaal allebei dat ze andere initiatieven graag willen helpen om een vliegende start te maken. Niet alleen als het gaat om de toestellen, maar ook met praktische informatie over fondsen en subsidieaanvragen, over draagvlak in de buurt en over partners die dergelijke ideeën ondersteunen.

 

Inclusief dagje uit

Dat het Mienskipsplak in een behoefte voorziet, is duidelijk: er is zoveel te beleven dat je er makkelijk een dagje uit van kunt maken, voor jong en oud, met en zonder handicap. En helemaal gratis, dus voor iedereen toegankelijk. Hoe inclusief wil je het hebben?

 

Meer informatie

Wie meer wil weten over de inclusieve speeltuin in Franeker, over de partners die erbij betrokken zijn of over andere inclusieve speeltuinen in Nederland, kan terecht op onderstaande websites:

 

Foto’s: Bakker Speeltoestellen